Kasaplardan “Kurban etini poşete koymayın” uyarısı

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, geçen yıl yanlış saklama teknikleri nedeniyle Türkiye genelinde kurban etlerinin yüzde 10’unun çöpe atıldığını belirterek, “Eti poşete koymayın çabucak yeşeriyor, bazen kokuyor ve tüketilemeyecek hale geliyor.” dedi.

Yardımcı, kurbanın ehil şahıslar tarafından yöntemine uygun kesilmesinin kıymetli olduğunu vurgulayarak, acemi kasapların hem elini, bacağını keserek yaralandığını hem de hayvana eziyet verdiğini söyledi.

Usta kasapların tercih edilmesini öneren Yardımcı, “Ustalık ve kesici evrakının yanı sıra kasabın deneyimli olması değerli. Belediyelerin kesim yerleri var. Oralarda da kesim yaptırılabilir.” diye konuştu.

Kesim öncesi hayvana su içirilmesinin tuz yahut yiyecek verilmesinin hakikat olmadığını aktaran Yardımcı, hayvanı gerilime sokmamak gerektiğini söz etti.

Acemi kasapların hayvanın derisini kesip, iç organlara ziyan verebildiğini bildiren Yardımcı, “Acemi kasaplar hayvanı dörde, beşe bölüyor. O denli olunca kemikli et ve kıyma yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaş pirzola, bonfile istiyor ancak nizami kesilmediği için olmuyor.” dedi.

KAÇAK KIYMA ÇEKENLERE 60 BİN TL CEZA

Yaptıkları araştırmaya nazaran son beş seneye kadar kurbanlarda etin yüzde 30’unun çöpe gittiğini lisana getiren Yardımcı, şunları kaydetti:

“2022’de bu oran yüzde 10’a kadar düştü. Bayanlarımızdan ricam bir gününüzü kurbana ayırın. Kurban kesildikten sonra etini kaplara koyup üzerine bez örterek konuta yahut kasaba götürün. Klimalı serin bir odada en az 2 saat dinlendirin. Dinlendirirken de eti sık sık çevirmek gerekiyor. Etin sağlıklı ve lezzetli olması için 24 saat dinlendirilmesini öneriyoruz. Eti poşete koymayın çabucak yeşeriyor, bazen kokuyor ve tüketilemeyecek hale geliyor. Yanlış saklama şartlarından ötürü kurban etinin yüzde 10’u çöpe gidiyor. Eti katiyen çöp yahut giysi fark etmez hiçbir poşete koymayın. Eti uygun şartlarda koruma ederek kasaplara getirsinler. Biz 40 kiloluk koçu çöpe atmak zorunda kalmıştık. Üst üste poşetlerin içine sarmış, et yeşerip kokmuş imha etmek zorunda kaldık.”

Yardımcı, hava da sıcak olduğu için etin çabuk bozulabileceğini vurgulayarak, etin kutularda ya da sini, tepsi üzere kaplarda taşınmasını önerdi.

Geçmiş periyotlarda uygun olmayan şartlarda kıyma çekerek, para kazanmaya çalışanların olduğuna değinen Yardımcı, “Kıyma çeken akaryakıt istasyonuna, bakkala, terziye şahit olduk. İşin ehli olmayan şahıslar tarafından kaçak kıyma çekenlere 60 bin lira ceza uygulanacak. Motorize gruplar, müşteri kılığında kontroller yapacak.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir